De kalveren van Waards Kalf zijn allemaal kruisling kalveren en bestaan voor 50% uit het zwartbonte ras en 50% uit het Belgische blauwbonte ras, het zijn allen kuizen (vrouwtjes) geboren bij vaste melkveehouders in de Waard.

Op een leeftijd van 14-35 dagen worden de kalveren met de beste bouw, gewicht en de meeste groeipotentie, voor een top kalf, door Bart-Jan geselecteerd op het verzamelcentrum bij Veehandel van Dijk. 

De geselecteerde kalveren worden ondergebracht bij vaste kalverhouders in de Waard. Deze zullen de dieren vol liefde en passie verzorgen.
De kalveren zullen tot 8 weken een voeding krijgen bestaande uit melk en ruwvoer.
Na deze 8 weken zal er volledig worden overgestapt op een uitgebalanceerde voeding, gericht op de gezondheid van het kalf en de structuur en smaak van het vlees.

Na 12 weken zullen de kalveren  op kwaliteit worden geselecteerd door Bart Jan. Welke kalveren hebben de groeipotentie kunnen waarmaken en waar kunnen onze kalvermesters mee verder om alleen de beste kalveren over te houden. 

Tussen de 40 en de 50 weken vindt de laatste selectie plaats en alleen de beste kalveren zullen door mogen als Waards kalfsvlees